سرپرست اداره کل دامپزشکی استان اردبیل روز چهارشنبه ۱۱ مرداد در برنامه تلویزیونی زنده و مستقیم تزه گون سیمای شبکه سبلان اردبیل مخاطرات بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو را تشریح و بر رعایت جدی موارد بهداشتی و توصیههای دامپزشکی برای مصرف گوشت و فرآوردههای خام دامی از سوی شهروندان تاکید کرد.
دکتر مهدی فیضی افزود: بیماریهایی که منشأ حیوانی دارند و مشترک بین انسان و دام هستند مانند تب کریمه کنگو برای انسانها تهدید جدی محسوب میشوند، اما در عین حال رعایت بهداشت عمومی و توجه به موارد بهداشتی دامپزشکی میتواند به نحو مؤثری از بروز این بیماری مشترک جلوگیری نماید.
سرپرست اداره کل دامپزشکی استان در پاسخ به این سؤال که چگونه عامل بیماری تب کریمه کنگو در جمعیت انسانی وارد شده و موجب بیماری میشوند تشریح کرد: بیماری تب کریمه کنگو یک بیماری حاد تب دار و مشترک بین انسان و دام است و کنهها ناقل و مخزن اصلی این بیماری بوده و راه انتقال این بیماری به انسان عمدتاً از طریق گزش کنه، له کردن کنه با دست، تماس با خون و ترشحات خونی و گوشت دام آلوده میباشد.
دامهای مبتلا به این بیماری در حالیکه به ظاهر سالم به نظر میرسند، ولی میتوانند ناقل این بیماری باشند این بیماری در دامها به شکل تب خفیف بروز میکند و در این دوره کلیه ترشحات دام پرخطر میباشد.
این مقام مسئول دامپزشکی استان خاطر نشان کرد دامداران، کارکنان کشتارگاهها، دامپزشکان و سایر ردههای حرفه دامپزشکی، دست اندرکاران پشم و پوست و پرستاران و کادر درمان بیمارستانها میتوانند در معرض این بیماری باشند.
دکتر فیضی تصریح کرد: با توجه به فصل گرما و افزایش فعالیت کنهها، احتمال شیوع این بیماری مشترک وجود دارد بنابراین باید هوشیارانه اقدامات پیشگیرانه از جمله سمپاشی اماکن دامی و رعایت بهداشت فردی هنگام تماس با دام، گوشت و آلایش دامی و پرهیز از کشتار دام خارج از کشتارگاه حتماً مد نظر باشد.
سرپرست اداره کل دامپزشکی استان یادآور شد: مردم نباید گوشت قرمز مورد نیاز خود را خارج از شبکه توزیع تحت نظارت دامپزشکی که عمدتاً در حاشیه روستاها و محورهای مواصلاتی شهرها قرار دارند و نیز مراکزی که اقدام به کشتار غیرمجاز میکنند تهیه نمایند و این خطر بالقوهای برای شهروندان است.
وی متذکر شد: توصیه بر این است شهروندان آلایش خوراکی مورد نیاز خود را بصورت بسته بندی کددار و تحت نظارت دامپزشکی تهیه نموده و به هنگام خرید گوشت حتماً به مهر بهداشتی دامپزشکی بر روی لاشه دقت نمایند و اطمینان داشته باشند که گوشتی که از کشتارگاه استحصال و در چرخه مصرف وارد شده است فرآیند نگهداری لاشه در سردخانه ۴-۰ درجه سانتی گراد به مدت ۲۴ ساعت در این مراکز انجام شده و جای هیچگونه نگرانی نیست.
دکتر فیضی ادامه داد: فرآیند پیش سرد کردن گوشت یا نگهداری در یخچال و سردخانه به مدت ۲۴ ساعت سبب تغییر PH گوشت
و از بین رفتن عامل این بیماری میشود و در این راستا دائماً در حال اطلاع رسانی و آگاهی بخشی به شهروندان هستیم.
به گفته دکتر فیضی در راستای مبارزه با این بیماری از ابتدای سالجاری ۴۵۰ هزار مترمربع اماکن و جایگاههای نگهداری دام در استان سمپاشی شده و بر روی نزدیک به ۶۰ هزار راس دام سمپاشی بدن دام انجام گرفته است.