نوبخت اژدری که به مناسبت ۳۱ فروردین ماه ، روز ملی گندم و نان در جمع محققین و د ست اندرکاران تولید سخن می گفت با اعلام این خبر افزود: در سال زراعی جاری با وجود سرمازدگی شدید مزارع و حمله آفات و امراض منجمله شته روسی سال پربرکتی را از لحاظ تولید محصول استراتژیک گندم پیش رو خواهیم داشت و پیش بینی می شود تولید گندم استان به ۵۷۰ الی ۶۰۰ هزار تن برسد .
این مقام مسئول افزود : در تولید و خودکفایی گندم یکی از مهمترین مولفه ها نقش کلیدی و مهم محققین زحمتکشی است که با معرفی ارقام پرمحصول و مقام به آفات و امراض و سازگار با شرایط آب و هوایی بسترلازم برای تولید بیشتر و خودکفایی در این بخش را فراهم می سازند . وی بیان داشت :میانگین برداشت گندم آبی در استان بیش از۴/۴ تن می باشد که این امر بیانگر نقش کلیدی و ارزشمند محققین وبخصوص توصیه های فنی همکاران اجرایی در مدیریت زراعت و مدیریتهای شهرستانها در افزایش عملکرد این محصول در واحد سطح است .
این مقام مسئول ادامه داد : توجه به مسائل اساسی در کشت گندم نظیر کشت در زمان مناسب و استفاده از فناوریها در کشاورزی، از موارد ضروری است که خودکفایی کشور در تولید گندم را پایدار میکند و ما برای حفظ خودکفایی گندم و سپس صادرات این محصول، هیچ راهی جز حرکت به سمت این راهبردها نداریم.
این مقام مسئول افزود: نقش کلیدی و حیاتی مدیریت هماهنگی ترویج استان را نیز می بایست در خودکفایی گندم بسیار ارزشمند به حساب آورد توصیههای مروجان می تواند در زمینه آبیاری، سمپاشی، کودپاشی، نوع شخم، تنظیم ماشین آلات کشاورزی و غیره باشد که هر کدام از آنها میتواند تولید را اضافه کند. افزایش دانش، بینش و مهارت کشاورزان به ویژه مهارت آموزی، سربلندی در حماسه اقتصادی را به همراه دارد. به طور کلی آموزش بهره برداران توان رقابت آنها را در عرصه های محلّی، ملّی و بین المللی افزایش داده و درنهایت تولید و صادرات محصولات باکیفیّت کشاورزی جایگزین صادرات نفت خواهد شد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان در ادامه سخنان خود افزود: استفاده از ارقام اصلاح شده وپر محصول قطعا یکی دیگر از مولفه های افزایش محصول درواحد سطح است مهمترین مرحله در یک کشت موفق، انتخاب بذر مرغوب و مناسب است. بذر به عنوان اندام اصلی تکثیر و تولید گیاهان زراعی از ارکان مهم تولید در توسعه کشاورزی میباشد زیرا باعث افزایش بهرهوری از منابع تولید، دستیابی به عملکرد بیشتر و امنیت غذایی میگردد.
نوبخت اژدری در ادامه سخنان خود با تاکید در کشاورزی حفاظتی و جلوگیری از فرسایش خاک افزود: علاوه بر محدودیت منابع آب، خاکهای کشاورزی ما نیز به علت استفاده از روشهای خاکورزی نامناسب، آتش زدن بقایای گیاهی بعد از برداشت، آبیاریهای بیرویه و غیرعلمی و همچنین مصرف بیرویه کودهای شیمیایی در معرض تخریب و نابودی قرار گرفته است. متأسفانه کشت و زرع مداوم خاکهای ضعیف و عدم بازسازی غذایی کافی، منجر به کاهش روزافزون بازدهی محصول و حاصلخیزی خاک میشود.
رئیس قرارگاه امنیت غذایی استان در ادامه سخنان خود افزایش ماده آلی خاک، افزایش فعالیتهای بیولوژیک خاک، افزایش نفوذپذیری خاک، کاهش تبخیر از سطح خاک، جلوگیری از روانآب، جلوگیری از فرسایش خاک، کاهش انرژی مصرفی در عملیات کشاورزی، کاهش نیروی کارگری مورد نیاز، کاهش هزینههای تولید، کنترل بیولوژیک آفات، کاهش فشردگی خاک، کاهش مصرف سوخت، افزایش ظرفیت مزرعهای عملیات کشاورزی و صرفهجویی در زمان انجام عملیات کشاورزی را به عنوان مهمترین مزایای کشت حفاظتی برشمرد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل لازمه پایداری در خودکفایی گندم را مکانیزه کردن کلیه مراحل کشت ، داشت و برداشت برشمرد و افزود: بیش از ۸۵ درصد از کشت این محصول در داخل استان به صورت مکانیزه بوده و تنها ۱۵ درصد به صورت سنتی انجام می گیرد که می بایست بساط این میزان کشت سنتی نیز جمع شود و جای آن را مکانیزاسیون و تکنولوژی و فن آوری بگیرد . وی تصریح کرد :اجرای مکانیزاسیون می تواند علاوه بر کاهش ضایعات در افزایش عملکرد محصولات زراعی در ایجاد اشتغال، توسعه صادرات غیرنفتی و ایجاد امنیت غذایی نقش به سزایی ایفا کند.
اژدری با بیان اینکه میانگین برداشت گندم در اراضی دیم استان فقط ۶۰۰ کیلوگرم در هکتار بود افزود :با مکانیزه کردن این اراضی و اجرای طرح جهش تولید در دیمزارها خوشبختانه هم اکنون متوسط برداشت این محصول در واحد سطح از مرز ۲۰۰۰ کیلوگرم گذشته است .