موضوع «جنسیت» به عنوان واقعیتی انکارناپذیر، در جوامع انسانی مد نظر بوده و جامعهها را در تقسیم بندی اولیه به دو گروه متمایز «زن» و «مرد» هدایت کرده است.
هرچند شرایط و ویژگیهای فیزیولوژیکی و زیستی ویژهای در مورد یک جنس خاص موجب شده است که ضوابط و معیارهای اجتماعی و عرفی جنسیتی ویژهای برای او در نظر گرفته شود.
و به همین دلیل، نا گفته پیداست که در خلقت زن و مرد و آفرینش هستی، حکمت بسیار بزرگی نهفته است و تداوم هستی و حیات، بدون وجود هر یک از آنها، ناممکن و محال است.
از نظر خداوند رحمان، مرد و زن هر دو مخلوق ارزشمند اویند و تفاوتهای آنان تنها به این دلیل است که خلقت و اهداف آن و هستی و حیات آن، دوام و قوام یابد.لذا مردان و زنان زمانی روی آرامش، اعتماد و خوشبختی را خواهند دید که وجود یکدیگر را باور کنند؛
در این برهه و زمان و شرایط اقتصادی کشور خانوادهها به خاطر امر و معاش و تهیه ملزومات اولیه ناچار به کار و حتی شغل دوم هستند. البته که کار جوهر مرد است .
از قدیم ایام ضربالمثلی گفتند « پول مرد تو خونه ، خودش بیرون از خونه »
دغدغه بی پولی مردان در کنار مشکلات زنان
وقتی زنی در بیرون از خانه مجبور به کار میشود و در اجتماعات متعدد حضور می یابد و با مشکلات بیرون از خانه روبرو میشود و هنجار و ناهنجار را تجربه میکند آنگاه دیگر زن آن امنیت را ندارد و به خاطر حضور در کارگاهها و همکاری با آقایان آن حس زنانگی و عفاف را به ناچار پرده میزند و مثل یک مرد سختی های بیرون از خانه را به دوش میکشد ، باشد که مردها هم از نظر سلایق و روحیه و ساختار کاملا برای سختی بزرگ شدهاند ولی زنان برای کارهای زنانه و عاطفی . اینجا هست مشکل پدیدار میشود .که حس زنانه داشته باشد یا خود را عادی مثل یک مرد بروز دهد مشکل همین جاست اکثر ایرادات از این قسمت از زندگی زناشویی خود را بروز میدهد .
ده مشکل رایج در رابطه با حضور زنان در جامعه کار
۱_ اینکه زن طاقت خستگی ندارد و باید کار سنگین انجام ندهد.
۲_ نمیتواند وظایف مادری و همسری را به نحو احسن بجا بیاورد.
۳_ دیگر برایش زن بودن و مرد بودن تفاوتی چندانی ندارد.
۴_ هنگامی که خود را که بی نیاز از وابستگی به شوهرش میبیند به حرفهای او سر باز زده و مطیع امرش نمیشود.
۵_صحبت کردن با نامحرم برایش عادی میشود.
۶_ بخاطر حضور و همنشینی بیشتر با همکار مرد و ارباب رجوع احتمال این که نسبت به شوهرش سرد شود بسیار بالا میرود. آرایش بیرون از خانه برایش توجیه واهی پیدا میکند.
۷ _ مقایسهها شروع میشود.
۸ _ به دنیا آوردن فرزند دوم برای خانواده به رویا تبدیل میشود.
۹ _ کانون خانواده آماده فروپاشی و در تابع آن احتمال خیانت شکل میگیرد.
۱۰_ آرایش بیرون از خانه برایش توجیه واهی پیدا میکند.
البته همه احتمالات ممکن است نسبت به برخی شغلها کم یا زیاد شود.
برای همین موضوع ضربالمثلی گفتند «ماهی را هر وقت از آب بگیری تازه است » پس مردهایی که در راس خانواده قرار دارند باید جان خود و شرف خود را در پای حفاظت و صیانت از مقام یک زن و مادر بگذارند و اجازه کار در محیط بیرون از خانه را برای همسرانشان ندهند . حتی اگر باعث شود که اضافه کاری کنند.
این امر مهم از قدیم بوده است، این مرد است که اجازه میدهد خانم خانه، و محیط خانه و خانواده در معرض خطر قرار گیرد .درست است زنان سرپرست مجبور به کار در بیرون از خانه هستند ولی آنها حداقل دینی به مردی ندارند وآسیب در آنها به مراتب فردی و کمتر است. جا نماند سیستم استخدام باید به گونهای باشد که زنان در شغلهایی که فقط مختص بانوان هستش کار کنند نه هر شغلی مختلطی.
وقتی که زن سر سفره خانه پول میآورد
آنگاه است که زن سالاری به وجود میآید و مرد خانه هم باید وظایف خود ، هم وظایف یک مادر را به دوش بکشد با عدم تجربه خانهداری مشکل داخلی برای خانوادهها به وجود می آید، چون جایگاه زن با مرد عوض شده و زن مطالبه گری میکند این امر باعث عدم تمکین زن برای مرد میشود که کلا قاعده زندگانی و ازدواج به هم میخورد.
درست است که توافق زن و شوهر برای کار سر استحکام و راحتی بیشتر و افزایش نقدینگی و امر معاش بوده ولی بعد از مدتی آن خواسته و نیاز به یک ناکامی در زندگی تبدیل میشود.فارغ از این مشکلات اگر فرزندی هم داشته باشند، بیشتر اوقات را بی پدر و مادر سپری میکند .در تربیت فرزندان هم مشکلاتی به وجود میآید.
باید اشاره کرد هر انسانی در جایگاه خود ثمر بخش است و جنس او در میزان ثمره و ارزشش تغییری ایجاد نمیکند.
لذا مردان و زنان زمانی روی آرامش، اعتماد و خوشبختی را خواهند دید که وجود یکدیگر را باور کنند.
آمارهای مرتبط با حضور متوسط نرخ مشارکت زنان در کشور ها
تونس، ۱/۲۰ در صد؛ عراق ۴/۱۷ درصد؛ سوریه ۸/۱۵ درصد؛ مراکش ۲/۱۵ درصد؛ کویت ۸/۱۲ درصد؛ مصر ۷/۱۱ درصد و امارات متحده عربی ۳/۳ درصد گزارش شده است. که نشان از این دارد که در جوامع اسلامی هم واقف به این هستند ، که زنان گنجینه ای در خانه هستند تا یک زن کار . و این امر اسلامی یکسان است.
لذا نیازها و توقعات خود را از گروه مقابل ارزیابی منطقی و معقول نمایید و در یک کلام، به این نکته ارزشمند واقف گردند.
که در آفرینش هستی، که عین کمال و زیبایی و نیکویی است. هر انسان در جایگاه خود ثمر بخش است و جنس او در میزان ثمره و ارزشش تغییری ایجاد نمیکند.
ده راهکار برای امنیت و جایگاه زن در جامعه
۱ ـ ارتقای بینش اجتماعی جامعه درباره جایگاه زن در خانواده
۲ ـ توجه جدی به زنان خانهدار،
۳ ـ توجه جدی به تأمین اجتماعی و اقتصادی زنان، به ویژه زنان خانهدار.
۴ ـ افزایش حضور زنان در مساجد و مکتبهای قرآنی
۵ ـ توجه جدی به مسائل زنان بی سرپرست شاغل در محیطهای کار و تولید.
۶ـ توجه جدی کارشناسانه به موضوع طلاق و حذف اختیار زن برای طلاق ۷ ـ توجه جدی به جایگاه رفیع مادری زنان.
۸ ـ ارتقای شرایط در آمدی مردان
۹ـ توجه جدی به این موضوع که زن موفق در جامعه زنی است که بتواند نقش انسانی زنانه خود را به نحو احسن عهدهار شود
۱۰هیچ لزومی برای مرد گونه شدن زنان در فعالیتهای اجتماعی وجود نداشته باشد.
گزارش:اکبر رضازاده